Museum Catharijneconvent

Museum Catharijneconvent is gevestigd in een laat-middeleeuws gebouw in wat nu het Museumkwartier in de Utrechtse binnenstad wordt genoemd. Het deed geruime tijd dienst als klooster, vervolgens als ziekenhuis en sinds 1979 als museum. In het museum wordt een groot aantal kunstwerken tentoongesteld dat een overzicht weergeeft van de geschiedenis van het Christendom in Nederland. De collectie is het resultaat van een samenvoeging van het Aartsbisschoppelijk Museum en het Oud-Katholiek Museum in Utrecht en het Bisschoppelijk Museum Haarlem. Daarnaast zijn er ook kunststukken aanwezig die afkomstig zijn uit de bisschoppelijke musea van Den Bosch en Roermond.

Nederland in de Gouden Eeuw

In de vele conflicten in de zestiende en zeventiende eeuw speelden religieuze tegenstellingen een belangrijke rol. De Republiek der Verenigde Nederlanden werd gezien als een gebied waar diverse geloofsgroepen vreedzaam naast elkaar konden leven. Hoe zag die tolerantie er in de praktijk eeuw uit? Museum Catharijneconvent vertelt het verhaal van de religieuze verdraagzaamheid in de Gouden Eeuw aan de hand van drie thema’s:

  • Ons zelfbeeld: bestaat de tolerante Nederlander?
  • Religieuze verdeeldheid
  • Pragmatische tolerantie

Prachtige kunstwerken uit de eigen collectie en verschillende bruiklenen uit binnen- en buitenland illustreren dit verhaal. Daarnaast wordt een ruimte ingericht als een katholieke schuilkerk en zijn schilderijen te zien van katholieke kunstenaars voor protestantse opdrachtgevers en andersom.

Collectie

De vaste collectie van het museum is verdeeld over zalen die elk hun eigen thema hebben. Zo is er de Schatkamer, waar je allerlei gouden, zilveren en op een andere manier blinkende rijkdom uit de protestantse en katholieke kerk ziet. Denk hierbij aan kelken, bisschopsringen, kandelaars en avondmaalzilver uit de negende tot twintigste eeuw. En er is de Christendom-in-Nederland zaal, waar je aan de hand van teksten, video’s, kunstwerken en andere objecten meer te weten kunt komen over bijvoorbeeld kruistochten, hervorming, verzuiling en het humanisme. Natuurlijk zijn er nog meer themazalen, maar we verklappen niet alles van tevoren.


Behalve de indeling in themazalen zijn er ook diverse deelcollecties in het museum Catharijneconvent aanwezig. Zo is er de interessante deelcollectie met middeleeuwse kerkelijke kleding en gewaden, de deelcollectie spotprenten en -schilderijen en de deelcollectie met hedendaagse Christelijke kunst.

Kinderfeest

Het museum Catharijneconvent is ook geschikt voor kinderfeestjes. Zo kunnen kinderen bijvoorbeeld op een interactieve manier de Christelijke geschiedenis van feesten ontdekken. Welke heilige hoort er bij jouw geboortedag of wat is de herkomst van Valentijnsdag? Je kunt het museum ook naar school laten komen; er zijn diverse lespakketten voor basisscholen en middelbare scholen. Er zijn ook verschillende zalen te huur voor lezingen, cursussen en vergaderingen.

Kortom, er is genoeg te doen in museum Catharijneconvent. Voor meer informatie over de collecties, toegangsprijzen en openingstijden, zie de website: http://www.catharijneconvent.nl

Locatie

Adres: Lange Nieuwstraat 38
3512 PH Utrecht
Telefoon: 030 231 38 35
E-mail: info@catharijneconvent.nl

Museum Catharijneconvent is per bus vanaf Utrecht Centraal Station te bereiken door lijn 2 te nemen. de uitstaphalte is ‘Catharijneconvent’. Lopend bereik je het museum in ongeveer 15 a 20 minuten vanaf Utrecht Centraal Station.

Terug naar Musea
Dagacties