Centraal museum

In het Centraal Museum is van april tot en met september een speciale tentoonstelling te zien in het kader van Vrede van Utrecht.

In Vredesnaam is chronologisch-thematisch van opzet. Via belangrijke thema’s en spelers en nationale en internationale bruiklenen van authentieke voorwerpen vertelt de tentoonstelling de twee eeuwen die leidden tot de Vrede van Utrecht. Aan bod komen onder andere de godsdienstoorlogen die volgden op de Reformatie, de oorlogszucht en machtswellust van Lodewijk XIV, Willem III die erin slaagde een coalitie te smeden tussen Engeland, de Republiek der Verenigde Nederlanden en Duitse vorsten om tegen de sterke machtsgroei van Lodewijk XIV te vechten, de Spaanse Successieoorlog, de miljoenenhoge kosten van de oorlog, die het uiteindelijk noodzakelijk maakten tot om te gaan praten over vrede, en de vredessluiting en –viering zelf.

Samenwerkingen

Voor de internationale tentoonstelling In Vredesnaam werkt het Centraal Museum samen met Wehrgeschichtliches Museum Rastatt, Historisches Museum Baden en Fundación Carlos de Amberes in Madrid, waar (de kern van) de tentoonstelling na Utrecht naartoe reist. De samenwerking tussen de instellingen in steden waar in de jaren 1712-1715 over vrede is gesproken en waar verdragen zijn ondertekend, draagt bij aan de betekenis van de vrede in het perspectief van de Europese geschiedenis.

Expositie afgelopen

Deze prachtige expositie vond plaats in 2013 en is momenteel niet meer te bezichtigen. Van 12 april tot 22 september 2013 waren de hallen van Centraal museum Utrecht gevuld met exposante verhalen om het kenmerk van 300 jaar vrijheid te vieren.

Terug naar Musea
Dagacties