Archeologische hoogtepunten

Wist jij al van de grote archeologische vondsten uit Utrecht? Denk aan boten, producten uit de 1e eeuw en kasteelresten bijvoorbeeld. Maar dat is slechts een greep uit het grote aanbod dat voornamelijk door de Romeinen is achter gelaten. Over de hoogtepunten van deze opgravingen vertellen wij je graag meer.

Kasteelresten Vredenburg

Verschillende delen van de Zuidwesttoren, onderdeel van voormalig kasteel Vredenburg, zijn gevonden tijdens de bouw van een parkeergarage. Deze parkeergarage werd gebouwd samen met het nieuwe Tivoli Vredenburg en het nieuwe Hoog Catharijne. Na het vinden van deze delen werd dan ook snel besloten dat dit iets was wat ze niet konden laten liggen. Vandaar dat deze resten terugkomen in de huidige Catharijnesingel.

Mantelspeld/fibula uit 1e eeuw

In de rivier de Hollandsche IJssel zijn al vaker Romeinse vondsten gedaan, er wordt dan ook vanuit gegaan dat deze rivier tijden als Romeinse route gebruikt werd. De unieke mantelspeld, ook wel rollenkappen fibula genoemd, was echter een onverwachtse vondst. Er is dan ook niet duidelijk of deze mantelspeld van de Romeinen zelf is geweest, of een rol speelde in de Romanisatie van inheemse dorpen.

Schip uit de Romeinse tijd

Het eeuwenoude schip, dat momenteel tentoongesteld wordt in het museum van Castellum Hoge Woerd, werd in 1997 opgegraven in Utrecht. Hoewel er meerdere schepen zijn ontdekt rondom de Meern is deze in de beste conditie. Geschat is dat deze boot rond 150 jaar na Christus over de Meern voer. Er zijn zelfs nog objecten en persoonlijke spullen van bemanningsleden gevonden in de kombuis en het slaapvertrek. Dit laat archeologen dan ook denken dat de boot met haast is achtergelaten, misschien omdat hij zinkende was.

6000-jarig skelet

Bij Nieuwegein is een wel erg oud skelet gevonden, maar liefst 6000 jaar oud. Het skelet werd gevonden op bedrijventerrein Het Klooster, waar al eerder 2 skeletten zijn gevonden. Het derde skelet had echter iets apart, de botten lagen namelijk niet in de juiste volgorde. Vandaar dat het skelet voor tentoonstelling eerst is opgeborgen om verder onderzocht te worden.

Terug naar Musea
Dagacties